ORIGINÁLNÍ THAJSKÁ RECEPTURA

20.12.2016 08:21


Tom Ťiud Mu Sab Tofu
ต้มจืดหมูสับเต้าหู้
(
Vepřový vývar se zeleninou a tofu, 4 porce)

Ingredience (suroviny):

  • Vepřové kosti na polévku  400 ml
  • Skleněné nudle 40 g
  • Vepřová panenka 120 g
  • Čínské zelí 120 g
  • Černé houby 20g
  • Sůl 1 čajová lžička
  • Cukr krystal 1 rovná čajová lžička
  • Sójová omáčka světlá 4 polévkové lžíce
  • Řapíkatý celer 20g
  • Koriandr čerstvý 10g
  • Koriandrový kořen
  • Jarní cibulka 1 menší stonek (cca 20g)
  • Cibule bílá 1 ks
  • Mrkev 50g
  • Ředkev bílá ¼ ks (cca 100g)
  • Tofu 80g
  • Česnek  30g
  • Pepř černý mletý (málo)
     

Příprava:

  1. Založíme vývar (ve kterém jsou: ředkev bílá, cibule bílá a koriandrový kořen)
  2. Vepřovou panenku nasekáme na jemno, mírně osolímel,přidáme pepř a uděláme z ní knedlíčky 
  3. Skleněné nudle namočíme do vlažné vody na 20 min., a střiháme je na kratší kusy
  4. Mrkev nakrájíme na menší kostičky
  5. Jarní cibulku nakrájíme najemno
  6. Čínské zelí nakrájíme na menší kostičky
  7. Koriandr nasekáme na hrubo
  8. Tofu nakrájíme na menší kostičky
  9. Celer nakrájíme na hrubo
  10. Česnek oloupeme, utlučeme v hmoždíři na drobno a následně smažíme do zlatova
  11. Černé houby namočíme do velmi teplé anebo vařící vody na 30 minut a následně nasekáme na menší kousky
     

Postup:

Nabereme vývar do rendlíku a přivedeme ho do varu. Záhy přidáme sůl, cukr a sójovou omáčku. Okamžitě přidáme mrkvové kostičky, černé houby, čínské zelí a připravené vepř. knedlíčky. Povaříme na 5 minut. Ochutnáme a případně dochutíme. Následně přidáme kostičky tofu, skleněné nudle, jarní cibulku a koriandr. Polévku nabereme do misky a do ní vsypeme smažený česnek popř.pepř.

 

Kai Phad Phak
ไก่ผัดผัก
(
Restované kuřecí nudličky s čerstvou zeleninou, 4 porce)

Ingredience (suroviny):

  • Kuřecí prsa 520 g
  • Brokolice čerstvá 1 ks (cca 0.5 g)
  • Sušené černé houby 40g
  • Cibule bílá 1 velká
  • Olej rostlinný 100 ml
  • Sůl, půlka čajové lžičky
  • Cukr krystal 2 rovné čajové lžičky
  • Mrkev 1 ks velká
  • Česnek 4 stroužky
  • Cuketa 1 ks menší
  • Bambusové výhonky 50 g (plátkové)
  • Žampióny 4 ks větší
  • Sójová omáčka světlá 4 polévkové lžíce
  • Ústřicová omáčka (2 polévkové lžíce)
  • Jarní cibulka 1 svazek (cca 100g)
  • Kypřící prášek 6 g
  • Kuřecí vývar 100 ml
  • Feferonky (dle potřeby)

Příprava:

  1. Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na tenčí nudličky. Naložíme je do kypřícího prášku a oleje na hodinu. Pak je buď opláchneme studenou vodou nebo blanžírujeme ve vroucí vodě na 3 minuty.
  2. Brokolice nakrájíme na „růžičky“
  3. Černé houby po namočení ve vroucí vodě (na 30 minut) trháme nebo nakrájíme na větší kousky
  4. Bílou cibuli nakrájíme na menší měsíčky (plátky)
  5. Mrkev nakrájíme na špalíčky (jehlan)
  6. Cuketu nakrájíme jako mrkev
  7. Jarní cibulku nakrájíme na menší dlouhé nudličky
  8. Žampióny nakrájíme na menší čtvrtky
  9. Feferonky nakrájíme na šikmo
  10. Česnek tlučeme najemno v hmoždíři anebo nasekáme

Pro rychlejší uvaření tohoto pokrmu můžeme takto připravenou veškerou zeleninu předem blanžírovat!
 

Postup:

V pánvi wok rozehřejeme olej na velmi prudkém ohni, přidáme česnek. Záhy přidáme kuřecí nudličky. Orestujeme s přidáváním vývaru, aby byly dobře vařené. Přidáme sůl, cukr, sójovou omáčku a ústřicovou omáčku a s přidáváním vývaru rozmícháme. Ochutnáme to. Je-li ta chuť již chtěná, přidáme tu veškerou zeleninovou směs. Rychle restujeme a můžeme servírovat například s dušenou jasmínovou rýží.

 

Saku Polamái - dezert
สาคูผลไม้
(
Kuličky tapioky s čerstvým ovocem na kokosovém sladkém nálevu, 4 porce)

 

Ingredience (suroviny):

  • Kuličky tapioky 30 g
  • Míchaná asijská ovoce  250 g (vodní meloun, žlutý nebo cantalubový anebo medový meloun, banán, pomeranče, mango a litči nebo rambutan)
  • Kokosové mléko 250 ml
  • Voda 50 ml
  • Sůl malinkatá špička čajové lžičky
  • Cukr krystal 8 rovných polévkových lžic
  • Citronová šťáva (z 1/2 citronu menšího)
  • Sezam bílý opražený 2 g
  • Mátový list 4x 

Postup:

Kuličky tapioky vaříme ve vroucí vodě asi na 6 minut a opláchneme velmi studenou vodou. Ovoce nakrájíme na menší kostičky. V rendlíku vaříme vodu s cukrem, solí, citronovou šťávou a kokosovým mlékem. Necháme vystydnout a výsledkem je sladké kokosové mléko. Sezam opražíme na sucho do zlatova. Připravenou směs ovoce rozmícháme v sladkém kokosovém mléku s kuličkami tapioky. Před podáváním do takto "sladké studené polévky" sypeme sezam. Ozdobíme mátovým listem a podáváme.