Originální thajská receptura

01.05.2016 13:18

MENU

Tom Ťiud Mu Sab Tofu   ( 4 porce )

ต้มจืดหมูสับเต้าหู้

(Vepřový vývar se zeleninou a tofu)

Ingredience (suroviny):

-Vepřové kosti na polévku  400 ml

-Skleněné nudle 40 g

-Vepřová panenka 120 g

-Čínské zelí 120 g

-Černé houby 20g

-Sůl 1 čajová lžička

-Cukr krystal 1 rovná čajová lžička

-Sójová omáčka světlá 4 polévkové lžíce

-Řapíkatý celer 20g

-Koriandr čerstvý 10g

-Koriandrový kořen

-Jarní cibulka 1 menší stonek (cca 20g)

-Cibule bílá 1 ks

-Mrkev 50g

-Ředkev bílá ¼ ks (cca 100g)

-Tofu 80g

-Česnek  30g

-Pepř černý mletý (málo)

 

Příprava:

 

-Založíme vývar (ve kterém jsou: ředkev bílá, cibule bílá a koriandrový kořen)

-Vepřovou panenku nasekáme na jemno, mírně osolímel,přidáme pepř a uděláme z ní knedlíčky 

-Skleněné nudle namočíme do vlažné vody na 20 min., a střiháme je na kratší kusy

- Mrkev nakrájíme na menší kostičky

-Jarní cibulku nakrájíme najemno

-Čínské zelí nakrájíme na menší kostičky

-Koriandr nasekáme na hrubo

-Tofu nakrájíme na menší kostičky

-Celer nakrájíme na hrubo

-Česnek oloupeme, utlučeme v hmoždíři na drobno a následně smažíme do zlatova

-Černé houby namočíme do velmi teplé anebo vařící vody na 30 minut a následně nasekáme na menší kousky

Příprava :

Nabereme vývar do rendlíku a přivedeme ho do varu. Záhy přidáme sůl, cukr a sójovou omáčku. Okamžitě přidáme mrkvové kostičky, černé houby, čínské zelí a připravené vepř. knedlíčky. povaříme na 5 minut. Ochutnáme to. Následně přidáme kostičky tofu, skleněné nudle, jarní cibulku a koriandr. Polévku nabereme do misky a do ní vsypeme smažený česnek popř.pepř.

 

 

Kai Phad Phak   ( 4 porce )

ไก่ผัดผัก

(Restované kuřecí nudličky s čerstvou zeleninou)

Ingredience (suroviny):

- Kuřecí prsa 520 g

- Brokolice čerstvá 1 ks (cca 0.5 g)

- Sušené černé houby 40g

- Cibule bílá 1 velká

- Olej rostlinný 100 ml

- Sůl, půlka čajové lžičky

- Cukr krystal 2 rovné čajové lžičky

- Mrkev 1 ks velká

- Česnek 4 stroužky

- Cuketa 1 ks menší

- Bambusové výhonky 50 g (plátkové)

- Žampióny 4 ks větší

- Sójová omáčka světlá 4 polévkové lžíce

- Ústřicová omáčka (2 polévkové lžíce)

- Jarní cibulka 1 svazek (cca 100g)

- Kypřící prášek 6 g

- Kuřecí vývar 100 ml

- Feferonky (dle potřeby)

 

Příprava:-Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na tenčí nudličky. Naložíme je do kypřícího prášku a oleje na hodinu. Pak je buď opláchneme studenou vodou nebo blanžírujeme ve vroucí vodě na 3 minuty.

-Brokolice nakrájíme na  „růžičky“

-Černé houby po namočení ve vroucí vodě (na 30 minut) trháme nebo nakrájíme na větší kousky

-Bílou cibuli nakrájíme na menší měsíčky (plátky)

-Mrkev nakrájíme na špalíčky (jehlan)

-Cuketu nakrájíme jako mrkev

-Jarní cibulku nakrájíme na menší dlouhé nudličky

-Žampióny nakrájíme na menší čtvrtky

-Feferonky nakrájíme na šikmo

-Česnek tlučeme najemno v hmoždíři anebo nasekáme

Pro rychlejší uvaření tohoto pokrmu můžeme takto připravenou veškerou zeleninu předem blanžírovat!

Příprava :  V pánvi wok rozehřejeme olej na velmi prudkém ohni, přidáme česnek. Záhy přidáme kuřecí nudličky. Orestujeme s přidáváním vývaru, aby byly dobře vařené. Přidáme sůl, cukr, sójovou omáčku a ústřicovou omáčku a s přidáváním vývaru rozmícháme. Ochutnáme to. Je-li ta chuť již chtěná, přidáme tu veškerou zeleninovou směs. Rychle restujeme a můžeme servírovat například s dušenou jasmínovou rýží.

 

Saku Polamái - dezert   ( 4 porce )

สาคูผลไม้

                  (Kuličky tapioky s čerstvým ovocem na kokosovém sladkém nálevu)  

 

 

Ingredience (suroviny):

- Kuličky tapioky 30 g

- Míchaná asijská ovoce  250 g (vodní meloun, žlutý nebo cantalubový anebo medový meloun, banán, pomeranče, mango a litči    nebo rambutan)

- Kokosové mléko 250 ml

- Voda 50 ml

- Sůl malinkatá špička čajové lžičky

- Cukr krystal 8 rovných polévkových lžic

- Citronová šťáva (z 1/2 citronu menšího)

- Sezam bílý opražený 2 g

- Mátový list 4x 

 

Příprava:

- Kuličky tapioky vaříme ve vroucí vodě asi na 6 minut a opláchneme velmi studenou vodou

- Ovoce nakrájíme na menší kostičky

- V rendlíku vaříme vodu s cukrem, solí, citronovou šťávou a kokosovým mlékem. Necháme vystydnout a výsledkem je sladké kokosové mléko

- Sezam opražíme na sucho do zlatova

- Připravenou směs ovoce rozmícháme v sladkém kokosovém mléku s kuličkami tapioky.

- Před podáváním do takto "sladké studené polévky" sypeme sezam. Ozdobíme mátovým listem a podáváme.