NORSKÉ ČTYŘCHODOVÉ MENU

20.12.2016 08:53

Polévka ze zeleného hrášku se šunkou a křupavými krutóny
(
10 dospělých porcí)

Suroviny (g/ml):

  • Rostlinný ole                          50
  • Česnek                                  10
  • Cibule bílá                              200
  • Zeleninový vývar                    2000
  • Smetana 31%                        100
  • Toustový chléb na krutóny     100
  • Mražený hrášek                     500
  • Vepřová šunka                       50
  • Sůl                                         10
     

Postup:

Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, zalijeme vývarem a smetanou. Provaříme a následně přidáme mražený zelený hrášek, krátce povaříme, rozmixujeme a dochutíme solí. Z toustového chleba odřízneme kůrku a nakrájíme na 1 cm velké kostky, které pečeme v troubě dokřupava. Šunku nakrájíme na nudličky a orestujeme na másle.

 

Červená řepa s jablky, vlašskými ořechy a zakysanou smetanou
(10 dospělých porcí)

Suroviny (g/ml):

  • Červená řepa                        800
  • Jablka                                   800
  • Vlašské ořechy                     50
  • Zakysaná smetana               200
  • Javorový sirup                      10
  • Citronová šťáva                    100
  • Sůl                                        1
     

Postup:

Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájíme společně s vyjadřincovanými jablky na plátky. V míse smícháme spolu se zakysanou smetanou a dochutíme solí, javorovým sirupem a citronovou šťávou. Na závěr posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

 

Hejk s bylinkovou krustou, omáčkou z červených paprik, brokolicí a vařeným bramborem
(10 dospělých porcí)

Suroviny (g/ml):

Ryba

  • Filet hejk                                            1300
  • Rostlinný olej na opečení ryby           50
  • Sůl                                                     10

Krusta na rybu

  • Strouhanka                                        100
  • Petrželová nať                                   10
  • Máslo                                                 50

Omáčka

  • Máslo                                                 50
  • Cibule                                                100
  • Červená paprika (kapie) na kostky    300
  • Vývar (zeleninový, kuřecí, rybí)         500
  • Smetana 31%                                    50
  • Sůl                                                     10

Příloha

  • Brambory                                           1500
  • Pažitka                                               20
  • Sůl                                                     10
  • Brokolice                                            500
  • Sůl                                                     10 
  • Máslo                                                 50
     

Postup:

Z filetů ryb nakrájíme porce, osolíme a krátce opečeme z obou stran. Strouhanku spolu s petrželovou natí rozkutrujeme (rozmixujeme) a lehce osolíme. Rovnoměrně rozvrstvíme na jednotlivé porce ryb. Najemno nakrájenou cibuli a papriky orestujeme na másle. Zalijeme smetanou a vaříme doměkka. Rozmixujeme, dle potřeby přidáme vývar, dochutíme a procedíme přes jemný cedník.
Oloupané brambůrky uvaříme doměkka, přidáme máslo a pažitku. Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a vaříme na páře. Dochutíme solí.
Ryby dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C, 5 minut.

 

Krémová mléčná rýže s mandlemi a ovocnou omáčkou
(10 dospělých porcí)

Suroviny (g/ml):

  • Rýže kulatozrnná                  200
  • Olej na orestování rýže         50
  • Mléko                                    1200
  • Sůl                                        1
  • Smetana 32%                       50
  • Mletý kardamom                   5
  • Vanilkový extrakt                  1
  • Cukr                                      150
  • Mandle                                  20

Ovocná omáčka

  • Mražené jahody (nebo maliny, třešně, jahody)   300
  • Cukr                                                                    50
  • Solamyl                                                               5
     

Postup:

Rýži krátce orestujeme na oleji, přidáme cukr, kardamom a vanilku. Zalijeme vodou a krátce povaříme. Za stálého míchání přiléváme postupně mléko, až bude rýže měkká. Dáme vychladnout. Do připravené rýže vmícháme vyšlehanou šlehačku a nadrobno nasekané mandle.
Mražené ovoce dáme do hrnce, přidáme cukr dle chuti a přivedeme k varu. Solamyl rozmícháme ve studené vodě a zahustíme omáčku, kterou krátce provaříme a dáme vychladnout.

Postup: